Kleppers van het MaMi-spektakel gaan voor nieuw wereldrecord

ETTEN-LEUR – Terwijl u lekker op de bank de laatste slag in de talkshowoorlog bekijkt, werken de vrijwilligers van het MaMi-spektakel zich avond aan avond de blaren op de vingers om 3100  ‘kleppers’ in elkaar te zetten.Nicole Froeling 31 jan. 2020 Laatste update: 16:10 Bron: BN DeStem

Want vóórdat heel Etten-Leur zich op carnavalsmaandag in het MaMi-spektakel kan storten, moeten de vrijwilligers achter dat feestje heel wat werk verzetten.

Afgelopen maandag begon hun marathonsessie instrumenten maken; wanneer hij precies is afgelopen, zal de tijd leren. ,,We zijn nog zeker een week of anderhalf bezig”, schat voorzitter René Starink.

We zijn toch nog zeker een week of anderhalf bezigRené Starink, MaMi-spektakel

Op 24 februari probeert Etten-Leur tijdens het spektakel voor de 34ste keer een wereldrecord te verbeteren. In het verleden stonden onder meer de grootste stoelendans en een mega-potje touwtrekken op de agenda. Dit jaar hoopt de stichting met minstens drieduizend mensen te ‘klepperen’: herrie te maken met houten rammelinstrumenten.

De tekst gaat verder onder de poll

POLL

Wat was de leukste MaMi-wereldrecordpoging?

  • Grootste stoelendans (1988) (33%)
  • Grootste vogeltjesdans (2017) (14%)
  • Emmertrommelen (2012) (11%)
  • Grootste pinguïndans (2014) (3%)
  • Langste polonaise (1987 en 2019) (17%)
  • 100 meter skippybal (2002) (6%)
  • Een andere! (17%)

36 stemmen

Semi-automatische touwdoorhaalmachine

Maar ja: al die kleppers, die moeten de mensen achter het spektakel eerst wél eigenhandig in elkaar zetten. De vrijwilligers ogen op een doordeweekse avond als een geoliede machine. De 10-jarige Anne, dochter van bestuurslid Bastiaan Anink, voorziet de kleppers geconcentreerd van genummerde stickers. 

Tegenover haar staat Anton van Dorst – ooit een van de grondleggers van MaMi – achter een ingenieus bouwwerk van plaatjes, staaldraad en tape: een ‘semi-automatische touwdoorhaalmachine’. Hij jast daarmee steeds een touwtje door drie houtjes, zodat die straks aan elkaar blijven zitten. 

Venijnige randjes

Voorzitter  Starink legt er daarna een stevige knoop in. Met gevaar voor eigen vingers, want het gebruikte slagerstouw heeft venijnige randjes. En dan is er nog een tafel waar de kleppers verder worden afgewerkt.

De tekst gaat verder onder de foto

Etten-Leur :  Organisatoren van het MAMI op carnavalsmaandag zijn volop aan het werk met het in elkaar zetten van duizenden kleppers, want op 24 februari zl de Markt in Etten-Leur vol staan klepperaars.
foto: Pix4Profs/Gerard van Offeren
Etten-Leur : Organisatoren van het MAMI op carnavalsmaandag zijn volop aan het werk met het in elkaar zetten van duizenden kleppers, want op 24 februari zl de Markt in Etten-Leur vol staan klepperaars. foto: Pix4Profs/Gerard van Offeren © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Veel werk, terwijl het elk jaar weer spannend blijft hoeveel publiek het MaMi-spektakel trekt. Van Dorst: ,,Er zijn jaren geweest dat we twaalfduizend stoelen op de Markt zetten, en dat die dan ook gevuld waren. Maar ik heb de indruk dat de drukte tijdens carnaval wat terug blijft lopen, in Etten-Leur.”

Pech met vrieskou

Dus kan het zijn, bij mooi weer, dat ze al die drieduizend kleppers met gemak kunnen slijten aan enthousiaste deelnemers. Maar hebben ze pech en draait het uit op vrieskou of regen, dan staan ze er misschien met maar een handvol die-hard MaMi-liefhebbers – wat ook weleens eerder is gebeurd. 

De opkomst wisselt dus, de inzet van de Stichting MaMi niet. Die gaat er áltijd vol voor. Al in juni komen op het terras de plannen op tafel voor het spektakel in het volgend jaar, zegt voorzitter Starink. En in de weken voor carnaval zet het clubje vrijwilligers zich altijd even toegewijd in om de materialen voor het spektakel van dat jaar op tijd af te krijgen. 

Duizenden skippyballen

,,We hebben nooit makkelijke dingen, wat dat betreft. Duizenden skippyballen opblazen, 7200 bierblikken verwerken voor het bliklopen, duizenden stuurtjes bouwen voor het fietsbel bellen…We zouden wel makkelijkere keuzes kunnen maken”, grijnst Starink. 

Maar lol hebben ze zo wel. Al weken voor het spektakel.

MaMi-spektakel 2019: ruim 2600 mensen in de polonaise
MaMi-spektakel 2019: ruim 2600 mensen in de polonaise © Pix4Profs/Gerard van Offeren
MaMi-spektakel 2016: wereldrecordpoging vaandelzwaaien
MaMi-spektakel 2016: wereldrecordpoging vaandelzwaaien © ROBERT VAN DEN BERGE
MaMi-spektakel 2012: wereldrecordpoging emmertrommelen
MaMi-spektakel 2012: wereldrecordpoging emmertrommelen © PETER VAN TRIJEN
2011: wereldrecordpoging stokpaardje rijden
2011: wereldrecordpoging stokpaardje rijden © PETER VAN TRIJEN
2006: wereldrecordpoging touwtjespringen
2006: wereldrecordpoging touwtjespringen © Foto Cor Viveen
2002: het wereldrecord 100 meter op een skippybal
2002: het wereldrecord 100 meter op een skippybal © Foto Cor Viveen
https://www.bndestem.nl/etten-leur/kleppers-van-het-mami-spektakel-gaan-voor-nieuw-wereldrecord~a8f81975/?fbclid=IwAR2WnzED9MicfNwkettMPTHF7lDh7X08WdnqptTDnLDypqYGA51S0yAJU9c&referrer=https%3A%2F%2Fl.facebook.com%2F