Moestuin

Als je rust kan vinden door met je handen in de aarde te werken is de moestuin echt iets voor jou! De draait nu een aantal seizoenen met een vaste groep vrijwilligers. Die hebben er in de loop van de tijd een mooie tuin van kunnen maken.

Natuurlijk blijft er genoeg te doen want iedere periode is er iets anders te doen, van zaai klaar maken in het voorjaar tot oogsten en winterklaar maken in het najaar en alles wat daar tussenin zit zoals spitten, onkruidvrij houden, zaaien, uitplanten, bemesten en water geven.
Met vallen en opstaan wordt er geleerd op de moestuin; als een gewas niet aanslaat, hoe kunnen we dat een volgende keer anders doen zodat het wel aanslaat. Er is ruimte om fouten te maken en te leren van elkaar. Er is ook ruimte voor creativiteit. Zo is een deel van de tuin ingericht als creatieve tuin waar een kruidentuin wordt gerealiseerd en een pluktuin met mooie bloemen.
Buiten het onkruid wieden, zaaien, planten en oogsten zijn er steeds weer nieuwe ideeën voor de moestuin. Zo hebben we nu ook losse rekken waar de komkommers op kunnen groeien en een rek waar de tomaten langs kunnen groeien.
De moestuin heeft zijn eigen composthoop waar we onze eigen compost maken van de resten van de oogst. Ook zijn er 2 regentonnen die gevuld worden met regen die we opvangen van onze schuur en ons afdak.

Bij H3Works is er de mogelijkheid om van de geoogste groenten, gezamenlijk iets te bereiden voor bij de lunch. Denk hierbij aan een lekkere salade of een soepje. Wat er gemaakt kan worden is natuurlijk wel afhankelijk van de oogst.

'We hebben met z'n allen al veel plezier gehad.'

We hebben met zijn allen al veel plezier gehad om de moestuin helemaal vanuit een onkruid veldje stap voor stap op de bouwen.
Er is de afgelopen periode al veel werk verzet; Antoon heeft zich ingezet om van geheel eigen materiaal van H3Works een Tuinhuisje te bouwen met afdakje en een dakgoot tbv wateropvang.
Er word een terrasje aangelegd zodat we ook tijdens de koffiepauze even kunnen bijkomen.

Vorige week donderdag hebben we met zijn allen en extra hulp van Michael, 250 beukenhaag boompjes aangeplant. Het was keihard werken maar met zijn allen hebben we dit varkentje wel gewassen. Adil heeft met zijn connectie ons gesponsord voor zaden en diverse gewassen, we hebben al een uitgebreid assortiment opgebouwd!
Kees Naalden begeleidt, geeft uitleg en staat ons bij. Met het juiste gereedschap en goede instructies kunnen we heel veel en dat kan je ook terug zien aan de opbouw van de moustuin.

Jos Muijs van Alwel helpt ons met de opstart en het bij elkaar krijgen van een goede inventaris.
Voor iedereen die heeft meegeholpen en heeft meegedacht om de eerste opstart van de moestuin mogelijk te maken, alvast bedankt voor alle hulp tot nu toe! De aankomende periode zullen we de bedden op het eerste perceel afmaken en op het tweede perceel zullen we een meer creative tuin aanleggen. Waarin we veel bloemen en kruidenplantjes zullen zaaien. Op deze manier zal er een ‘samentuin’ ontstaan met uitstraling, een plek waar er gewerkt wordt maar ook een tijd gemaakt word voor een gezellig samen zijn.
Ben je ook nieuwsgierig geworden naar onze moestuin… kom dan ook eens gezellig een kopje koffie drinken!

In Etten-Leur stellen wij een volkstuin beschikbaar aan H3Works. Zij onderhouden de volkstuin en verbouwen hier groenten om gratis te leveren aan mensen die minder te besteden hebben. Dit word samen gedaan met vrijwilligers en mensen van de dagbesteding.

Heb jij interesse gekregen? Neem contact met ons op